Wednesday 29 September 2010

Uživatelské účty a role v UCM

V poslední době se objevilo několik otázek na téma uživatelských účtů (v UCM 11g manuálu je užit termín "login") a rolí. Jak jsme psali v tomto článku, je mezi verzemi 10g a 11g určitý rozdíl. Pojďme se však na celou problematiku podívat detailně.

Typově nejstarší jsou tzv. lokální uživatelé. Jedná se o uživatele definované v interní databázi content serveru (tabulka Users) a k jejich správě se užívá administrátorský applet UserAdmin.
Ve stejné aplikaci jsou pak vytvářeny, administrovány (tabulka RoleDefinition) a přiřazovány (tabulka UserSecurityAttributes) jejich role. Vztah mezi uživateli, rolemi a metadaty dokumentů je vysvětlen v tomto článku.
Pro každého nově vytvořeného uživatele se automaticky přiřazuje role guest, která jej opravňuje ke čtení veřejných dokumentů (tj. těch klasifikovaných do bezpečnostní skupiny Public).

Obdobou lokálních jsou tzv. globální uživatelé. Liší se pouze tím, že globální uživatelé slouží k přístupu na několik content serverů najednou - což se velmi často využívá (či spíše využívalo) při clusterovém řešení. Pro globální uživatele je vždy jeden server 'master' a ostatní si identitu uživatelů přebírají z něj.

Naopak poslední typ, tj. externí uživatelé, se plně přebírá odjinud - možnostmi jsou Windows Doména, Active Directory či LDAP Server. Jakkoli se data o externích uživatelích ukládají do databáze, samotného uživatele a jak nedávno všiml jeden z partnerů (podobně jako autor této otázky na fóru Oracle UCM) přiřazení rolí takovýmto uživatelům není možné v rámci appletu UserAdmin administrovat.

Ještě k vzájemnému vztahu obou světů: při autentikaci uživatele se nejprve prověřují externí a teprve následně lokální či globální uživatelé. Externí uživatelé tedy "mají přednost".

Nyní, vše výše uvedené platí pro svět 10g. V 11g se pracuje prakticky výhradně s externími uživateli. Release sice stále obsahuje UserAdmin a jednoho definovaného lokálního uživatele, ten je však využit výhradně pro přihlášení k administrátorským aplikacím jako SystemProperties ve stand-alone módu.

Dalším rozdílem oproti 10g je, že 11g běží na WebLogic Serveru (WLS), který obsahuje tzv. Embedded LDAP Server (více na toto téma zde), který je alternativně možné využít pro menší instalace (uvádí se do 10 000 uživatelských účtů). Tento server se spravuje pomocí administrátorské konzole Enterprise Manager for FMW Control. V případě využití jiného LDAP serveru se pak doporučuje integrovat LDAP spíše na úrovni WLS než UCM - důvody jsou jednak výkon, jednak možnost využít uživatelské identity pro ostatní FMW produkty, než jen pro samotné UCM.

Na závěr k využití LDAP ještě poznamenejme, že u tohoto řešení jsou uživatelská hesla mimo UCM a kromě uživatelů a rolí je možné LDAP využít ještě na další objekty - velmi často se z LDAP přebírají účty (bezpečnostní mechanismus mající hierarchickou strukturu často vycházející z hierarchie organizace, popsáno zde).

No comments:

Post a Comment