Wednesday 28 April 2010

Zabezpečení přístupu k dokumentům v Oracle UCM, část 1

Jednou ze základních vlastností každého ECM systému je zabezpečení přístupu k dokumentům jen pro ty uživatele, kteří jej mají mít. Jakým způsobem je tato otázka řešena v Oracle UCM?

1. Bezpečnostní skupiny
Základním a povinným mechanismem jsou tzv. bezpečnostní skupiny. Bezpečnostní skupina je atribut položky (jedno z metadat), jehož nastavením se specifikuje, kdo bude mít k položce přístup a jaký přístup systém uživateli dovolí. Vztah mezi bezpečnostní skupinou jako atributem položky a přístupem konkrétního uživatele nejlépe popisuje následující obrázek:

Každá položka má přiřazenu právě jednu bezpečnostní skupinu a každý uživatel může mít přiřazeno více rolí. V případě více rolí je celkové oprávnění uživatele dáno jako maximální oprávnění mezi všemi přiřazenými rolemi k dané bezpečnostní skupině (př.: má-li role X přiřazená uživateli oprávnění {R - Read} na bezpečnostní skupinu SG1 a role Y oprávnění {R - Read, W - Write}, pak uživatel s rolemi X a Y bude mít na položky skupiny SG1 výsledné oprávnění {RW})

Co je to oprávnění?
Kdo se fakticky o autorizaci operací je oprávnění (permission). Oprávnění může být nastaveno na čtyřech úrovních:
  • R - Read; toto oprávnění dává uživateli právo číst obsah i metadata vložené položky. U mechanismu bezpečnostních skupin je třeba poznamenat, že při vyhledávání se filtr na bezpečnostní skupiny vkládá přímo do WHERE klauzule dotazu - proto se nedoporučuje definovat více než 50 bezpečnostních skupin; na druhou stranu může při vhodném navržení systému tento mechanismus vyhledávání značně urychlit
  • W - Write; toto oprávnění dává uživateli právo vkládat nové verze položek dané bezpečnostní skupiny, či měnit jejich metadata. Pro změnu atributu bezpečnostní skupiny musí mít uživatel právo W v obou skupinách.
  • D - Delete; toto oprávnění dává uživateli právo mazat položky
  • A - Administer; toto oprávnění dává uživateli právo vstupovat s položkou do ad-hoc workflows. Při užití některých dalších bezpečnostních mechanismů (např. Access Control Lists) musí mít uživatel toto oprávnění, aby mohl měnit bezpečnostní nastavení.
Oprávnění je možné přiřadit pouze kaskádově - tj. uživatel s oprávněním D automaticky získává i oprávnění R a W.

Pokračování v budoucích článcích.
Více na toto téma v tomto manuálu.

No comments:

Post a Comment