Wednesday 16 June 2010

UCM 11g, 1. část: změny v architektuře a jejich dopad

První a velkou změnou v UCM 11g je přebudování celé aplikace tak, že se (na rozdíl od 10g) jedná o J2EE aplikaci. Pro její běh je tudíž třeba aplikační server - v 11gR1 musí být tímto serverem Weblogic Server; v dalších releasech je očekávána i verze pro další aplikační servery (prozatím se mluví o Websphere a JBossu).

Pokud si stáhnete instalační balík na tomto linku a nahlédnete do dokumentace (nejlépe např. Quick Installation Guide), zjistíte, že instalační proces je na první pohled výrazně složitější. Např. datové schéma se vytváří pomocí aplikace RCU (Repository Creation Utility) a vlastní instalace pak jako deployment J2EE aplikace do prostředí Weblogic. Ve skutečnosti však šlo o to, aby se instalace všech produktů z balíku ECM prováděla více-méně stejně, a to i z důvodu následné vzájemné provázanosti těchto produktů mezi sebou, která už je prakticky bez jakéhokoliv dalšího úsilí.

Dalším důsledkem přechodu na Weblogic (resp. aplikační server) jsou dopady na správu uživatelů. Jakkoli stále ještě najdeme v administraci známý User Administration applet, uživatelé zde vytvoření (dříve se nazývali lokální) již nebudou mít do systému právo přístupu. Jedinou výjimkou (kvůli které je ještě tento artefakt zachován) jsou některé standalone aplikace (System Properties, Component Wizard), kam se stále přihlašuje "postaru" - i to ale časem zmizí a pak už všichni uživatelé budou výhradně externí, tj. definováni v LDAP resp. v security realmu aplikačního serveru. Hlavní výhodou je konsolidace správy uživatelů a mnohem lepší podpora standardních mechanismů jako Single Sign-On, správa webových služeb, jejich zabezpečení (standard SAML) apod.

Přechodem na Weblogic pak UCM také automaticky získává silný nástroj pro správu zdrojů, Enterprise Manager, ve kterém je zároveň možné sledovat vytížení, predikovat případné problémy s výkonem či dostupností, konfigurovat recovery management a v neposlední řadě tvořit nejrůznější reporty. Starý nástroj, Admin Server, zůstává (už není třeba jej startovat explicitně od Content Serveru), ale slouží výhradně pro správu UCM-specific úloh (správu komponent, editaci config souborů apod.)

Nejdůležitějším dopadem přechodu na Weblogic jsou však dopady na výkon a potenciál pro škálování celého řešení.

(Pokračování někdy příště)

No comments:

Post a Comment