Wednesday 12 May 2010

Zabezpečení přístupu k dokumentům v Oracle UCM, část 2

2. Účty

Mechanismem, který dále rozšiřuje možnosti zabezpečení, jsou tzv. účty (accounts). I při jejich užití se využívá mechanismus oprávnění (permissions) popsaných v prvním článku. Na rozdíl od bezpečnostních skupin
  • je využívání účtů volitelné - jejich užívání je nezbytné nejprve povolit (více viz manuál)
  • účty jsou definovány hierarchicky a nejlépe odpovídají situaci, kdy je možné položky rozdělit dle nějaké pevné hierarchie (např. geograficky)
  • hierarchii účtů resp. příslušnost uživatelů k organizačním jednotkám v hierarchii, ze které je možné odvodit oprávnění, je velmi často možné získat z LDAP - tento fakt se velmi často a s velkým úspěchem v praxi využívá
  • oprávnění přístupu k účtu je možné přiřadit jak roli, tak přímo uživateli
Technicky jsou účty definovány na straně položek opět jako atribut (jedno z metadat). V rámci definice Role se pak definuje přístup k účtu podobně jako přístup k bezpečnostní skupině. Fakticky však přiřazení přístupu znamená přístup ke všem položkám, jejich účet prefix shodný s přiděleným právem.
Účty jsou doplňkem, nikoliv nahrazením bezpečnostních skupin. Slučování těchto bezpečnostních mechanismů se děje operací průniku oprávnění vyplývajících z obou:

Pokračování v dalších týdnech.

No comments:

Post a Comment