Wednesday 1 December 2010

Dekompozice stránky ve WCM - odshora dolů (část 2.)

Schéma "prostřední" části definice stránky, tj. placeholderů a regionů, je opět nejlépe možné pochopit ze schématu:

Pokud budeme prozatím ignorovat nejnižší vrstvu, tj. elementy, a ponecháme stranou i subtemplates, zbydou nám 4 vzájemně úzce spojené objekty. Přibližme si je nejprve opět pomocí dalšího schématu:


Nejjednodušším objektem je placeholder. Vytváří se na úrovni stránky (tj. její šablony) buď přetažením příslušné ikony do designu stránky, nebo přidáním takovéhoto kódu:
Ke každému placeholderu musí existovat tři další objekty. Jeden, placeholder definition, určuje, jaké operace bude možné s daným placeholderem v přispěvovatelském módu provádět:


Druhým je pak Region Definition, která definuje "obsah" příslušného regionu - v našem příkladě z druhého obrázku má region 5 oblastí: Title, Subtitle, Intro Text, Body Text a Image. Na následujícím obrázku bude příklad regionu se dvěma oblastmi (elementy).


Aby to celé mohlo fungovat, je ještě nezbytné, aby bylo určeno, které oblasti regionu a v jaké podobě budou uživateli zobrazeny. K tomu pak slouží poslední objekt, Region Template, což je opět JSP definující podobu výstupu (při jeho definici je možné použít subtemplates, které opět mohou obsahovat další placeholdery).

Jak je také vidět z druhého obrázku, je teoreticky možné, že by k jedné existovalo více zobrazovacích šablon. V rámci definice definici placeholderu se pak určuje, která z nich se v dané situaci použije.

Poslední nutný link, mezi placeholderem a jeho definicí, se poněkud nelogicky provádí na úrovni site (tam, kde se příslušným stránkám přiřazují jejich primární a sekundární šablony), a to pomocí tlačítka s názvem Placeholder Definition Mappings.

Pro srovnání: dříve se v aplikaci SiteStudio prováděly všechny tyto operace na jednom místě. To je zřejmě daň za rozdělení formy (JSP) a pravidel chování/mapování mezi objekty (což je v podstatě XML).

(pokračování někdy příště)

No comments:

Post a Comment