Wednesday 22 December 2010

Web Center - Patch Set 3

Začátkem prosince zorganizoval product management (PM) několik akcí na téma Patch Set 3 pro Web Center. Původně měl být tou dobou již k dispozici ke stažení; současný očekávaný termín je někdy v lednu - únoru.

Z prezentací a živých ukázek se zdá, že tento Patch Set, který ve skutečnosti dodává řadu nových funkcí, bude z pohledu produktu Web Center poměrně zásadní událostí.

Asi nejzásadnější novinkou je tzv. Web Center Portal, který do značné míry vychází a nahrazuje zavedený Weblogic Portal. Jak tomuto produktu rozumět? Při vytváření portálových aplikací je možné portál "spíše konfigurovat" (tj. hlavní podíl na jeho tvorbě mají business uživatelé - na tyto potřeby odpovídají Web Center Spaces) a nebo "spíše programovat"; a přesně k tomuto účelu slouží Web Center Portal. PM dokonce slibuje, že na základě prvních výkonostních testů by tento produkt mohl dosahovat ještě lepších výsledků, než Weblogic Portal, který je jinak prý držitelem všech světových rekordů při spracování transakcí zadávaných přes web. Tak uvidíme...

PS3 také jako první nabízí plnou integraci s Oracle UCM, zejména pak možnost využít funkce UCM 11g, jako je Site Studio for External Applications. Fakticky to znamená, že stránky tvořené čistě na základě obsahu (uloženého samozřejmě v UCM) jsou konstruovány prostředky UCM, ale zobrazovány v rámci portálu. Jakkoliv bylo možné tohoto efektu dosáhnout i v dřívějších verzích, nyní je vše možné zprovoznit doslova během pár kliknutí myší.

Z nových funkcionalit pak stojí za zmínku:
  • Personalization Engine, který v rámci Web Centra umožňuje definovat pravidly řízené úpravy do obsahu stránky (např. bannery na základě údajů známých o přihlášené osobě)
  • Business Users Mashups, což představuje mechanismus Data Control - Custom Visualizations - Reusable Mashups - Business Dictionary, tedy možnost portletizovat nejrůznější data z aplikací, dokonce je dávat k dispozici jako zdroje pro stránky ostatních uživatelů. Vzhledem ke konceptu Fusion Applications je již dnes možné získat řadu (otestovaných a podporovaných) data controls zejména nad Oracle Applications.
  • zjednodušení správy stránek a dalších zdrojů a distribuovaná zodpovědnost (nominování správce odpovědného za určitou oblast)
Tolik aspoň k tomu nejdůležitějšímu.

No comments:

Post a Comment