Wednesday 8 December 2010

Microsoft Sharepoint 2010 - opravdu je to tak levné řešení?

Jak jsme informovali před dvěma týdny, první místo v parametru Ability to Execute v gartnerovském magickém kvadrantu pro oblast ECM přenechala IBM Microsoftu, a to konkrétně produktu Microsoft Sharepoint (dále SP 2010). Tento produkt skutečně zaznamenává na trhu značný úspěch a dokonce už jej provází nimbus "ne snad tak robustního, ale levného řešení".

Osobně mám přinejmenším jednu zkušenost, kdy byl zákazník nucen poměrně brzy vystřízlivět. Jak to tedy vlastně je?

SharePoint se dodává ve třech různých verzích: "zadarmo" (Foundation), Standard a Enterprise

Pro všechny verze SP 2010 je předpokladem 64bitová verze Windows Serveru 2008 (či novějšího) a MS SQL 2005 (či novější). Pro klientskou stranu jsou třeba Windows Server CAL (Client Access License), ale především pak poslední verze MS Office 2010 (Standard či ProPlus). Především poslední fakt je pro řadu zákazníků jisté nemilé překvapení a oblíbená argumentace Microsoftu je prý, že k upgradu by stejně dříve nebo později došlo.
Jakmile si uživatelé na produkt "zadarmo" zvyknou, zjistí, že potřebují k jeho užívání další licence. Microsoft opět tvrdí (to jsem slyšel, možná v trochu parafrázované verzi, na vlastní uši): "pro většinu zákazníků stačí verze Standard a pro ty opravdu velké máme verzi Enterprise", což znamená serverové licence SP 2010 pro všechny (!) servery, které jsou součástí architektury (může jich být více: web server, app server, crawl/index server) a SP Standard nebo Enterprise CAL pro klientské stanice (vč. nutných předpokladů zmíněných výše).
Verze Standard obsahuje funkční moduly Portal, Doc/Rec. Mgmt, Social Computing, ECM/WCM, Enterprise Search a Legal Holds.
Verze Enterprise však začne být nutná:
  • pokud chce zákazník využívat SP i mimo svoji organizaci - chcete-li, pro scénáře typu "extranet"; zde se navíc najednou objeví potřeba zakoupit i další licenci, tzv. SharePoint Server 2010 for Internet Sites, jehož ceníková cena je více než $40K
  • pokud začne být položek hodně (stovky miliónů) - pak se nabízí FAST Search Server
  • pokud chce zákazník využívat BI či Business Applications Integration (pilíř PerformancePoint Services, který je součástí pouze Enterprise licence)
Pokud umíte číst mezi řádky, pak už je vám asi jasný postup: začít relativně "s ničím" a postupně utahovat šrouby. Navíc zástupci tohoto přístupu jsou koncoví uživatelé, kteří vždy jakoby dostávájí "latest and greatest". Což neznamená, že pro spoustu organizací to stále nemusí být optimální varianta. Pokud už však má vaše organizace/obsluhovaná komunita (pozor na "extranet") několik set hlav, doporučuji si udělat výhled tak na 3-5 let dopředu. Možná už vám pak SP 2010 řešení zas tak levné připadat nebude. Jinak ale klobouk dolů před tím, kdo tuto strategii vymýšlel.

No comments:

Post a Comment