Wednesday 20 January 2010

Ohlédnutí za WebCenter Exsite

Jak jsme posledně slíbili, bude dnešní článek věnován akci konané minulý týden, tj. Exsite na produkt WebCenter.

Akce typu Exsite jsou zaměřeny primárně na partnery, aby se mohli seznámit a "nadchnout" pro nějaký nový produkt (či verzi). U WebCentra, které je relativně novým produktem, šlo i o to pomoci partnerům pomoci identifikovat, jak zasadit produkt (či celou "E2.0 Story") do svého portfolia, tj. jak umět identifikovat či vytvářet příležitosti.

Hlavním řečníkem (pro první polovinu prakticky výhradním) byl kolega z Rakouska, Philipp Weckerle, což je mj. spoluautor několika knih na dané téma (viz např. zde). Philipp se ukázal jako "just-in-time man", když dorazil z Vídně dvě minuty po druhé, tj. přesně v době kdy doznívala úvodní uvítací řeč. Jinak, během svých zhruba dvou hodin předvedl, soudím, velice vyváženou a profesionální, kombinaci obecných i konkrétních témat, doprovozenou několika praktickými ukázkami naživo.

Nemá samozřejmě smysl přepisovat celý obsah; tak snad jen stručné shrnutí - chcete-li, "elevator pitch" - WebCenter je tím, čím se vždy snažily více či méně úspěšně být portály:
  • na jedné straně nabízet uživatelům možnosti upravovat si vzhled stránek (na toto téma více např. v tomto článku) a podporovat nejžádanější Web2.0 technologie (blog, WIKI, tagging, ad.)
  • na druhé straně nijak neomezovat funkčnost zobrazovaných aplikací z důvodu možnosti "portletizace" či nesahat k extrémům typu zobrazovat celé aplikační okno v jednom portletu
a to pokud možno prakticky bez nutnosti zasahovat výrazněji do hotové aplikace (přepisovat ji). Nutnou podmínkou pro tento hladký přechod je využití Oracle Application Framework, jež WebCenter přirozeně rozšiřuje. Samozřejmě ADF je postaveno na Javě, nicméně, díky jiným technologiím (např. Ensemble či .NET Accelerator) je možné (v omezené míře, ale jinak velmi snadno) konzumovat aplikace napsané i v jiných jazycích (C#, PHP, Perl ad.).

Při stavbě aplikace (prostředí) je pak vlastně možné začít odkudkoliv:
  • zespoda nahoru (začít "psát" front-end aplikace např. s využitím webových služeb - tj. využít ADF - a postupně přidávat prvky WebCentra)
  • shora dolů (naopak využít to, co již nabízejí konzumované produkty-aplikace, udělat z nich "zdroje" pro Business Dictionary a nechat vše na uživatelích "power-users")
WebCenter je hodně o prezentační vrstvě. Na závěr snad připoměňme, že kromě jiného je to klíčový prvek, právě pro prezentační vrstvu v konceptu Fusion Application, což mj. znamená, že v něm budou napsány nové generace oraclovkých aplikací jako je Enterprise Business Suite (EBS), PeopleSoft či Siebel.

No comments:

Post a Comment