Wednesday 28 October 2009

Personalizace s WebCenter (WebCenter Composer)

Jelikož se produkt WebCenter od verze 11g pomalu stává jednou z vlajkových lodí portfolia Oracle v oblasti správy dokumentů (či E2.0), asi by stálo za to si jej po malých dávkách představit. V dnešním článku se zaměříme na naprosté základy.

Poslední dobou se od zákazníků začínají (možná i v souvislosti s Web2.0) požadavky na personalizaci. Předně, co se pod tímto pojmem skrývá? Dle Wikipedie to zahrnuje "using technology to accommodate the differences between individuals", tj. možnost upravit si, zpravidla vzhled, dle vlastních preferencí, ale často také při respektování určitých základních pravidel.

Ve světě tenkých klientů může být tím, co se upravuje, stránka (či dashboard, pracovní plocha apod.). Pokud se na nějakou takovou stránku podíváme:

to, co můžeme na stránce měnit jsou především
  • forma (rozvržení, fonty, styly či barevná schémata)
  • obsah (co je na stránce obsaženo)
V obou případech asi není úplně žádoucí, aby uživatelé měli plnou libovůli v tom, jak bude výsledek vypadat (často ani nemají dostatečné technické znalosti), proto "možnost měnit" ve skutečnosti znamená "možnost vybírat si mezi tím, co pro mě někdo připravil".

U WebCenter, podobně jako u dřívějšího produktu Aqualogic User Interaction (Plumtree), je velmi pohodlné zejména to, jak se připravují tzv. zdroje (portlety, seznamy dokumentů, task flows atp.), z jejichž palety si mohou uživatelé vybírat. Zde se plně uplatní technologie Web2.0 - tj. kromě řady zdrojů, které se nabízejí už v samotném WebCentru, je poměrně snadné vytvořit takovýto zdroj "obalením" existující aplikace, a to dokonce bez ohledu na to, zda se jedná o interní aplikaci, či aplikaci provozovanou někde na internetu. Třešničkou pak může být smíchání takovýchto ingrediencí ve formě mash-upu.

Z pohledu uživatele se však jedná jen o prostý výběr ze seznamu (katalogu), který může vypadat např. takto:
Na pár kliknutí je pak možné změnit (pokud k tomu mám jako uživatel oprávnění) stránku např. do této podoby:

No comments:

Post a Comment