Wednesday 6 January 2010

AutoVue - nástroj na kontextové komentáře

Nový rok začneme opět popisem nového produktu. Respektive - on zas tak nový není (Oracle jej získal akvizicí Agile už v roce 2007), jen se o něm v ČR Oracle zatím příliš nezmiňoval. Jedná se o produkt s názvem AutoVue a z hlediska interního oraclovského členění patří mezi "aplikace" (modří už vědí a ostatní to stejně zajímat nebude).

To, co AutoVue umí je na první pohled patrné z obrázku:


AutoVue umí vytvářet komentáře (vpisky, mark-ups) do elektronických dokumentů, obrázků, atd.

Nejedná se o využití žádné vlastnosti nativního formátu (jako jsou např. komentáře v MS Wordu či Adobe), vše je naprosto nezávislé na původním obsahu - resp. z obsahu se přebírá "rozvržení", které umožňuje komentář umisťovat vzhledem ke kontextu ať už původního obsahu nebo komentářů ostatních.

K čemu je to dobré? Primárním scénářem je využití v rámci nejrůznějších schvalovacích a revizních procesech. Agile byl silný především v oblasti výroby (manufacturing) a není překvapující, že zobrazovanými dokumenty byly často CADy (2D i 3D). Další výhodou tohoto přístupu (obdobné jako u převodů do webově prohližitelných formátů v UCM) bylo odstranění nutnosti instalovat (často velmi nákladné) klienty pro práci s těmito formáty - pro prohlížení i vytváření komentářů stačí úplně webový prohlížeč.

Tento faktor má ještě jednu výhodu - není třeba poskytovat celý soubor, jen jeho zobrazení (tj. uživatel nemá možnost "odnést si soubor domů"), čímž přispívá významnou měrou i k zabezpečení obsahu před zcizením či zneužitím ("print screen" AutoVue sice potlačit neumí, ale při zobrazení umí opatřit zobrazení vodoznakem, takže by nemělo být obtížné vypátrat pachatele úniku informace).

Kromě výroby a např. logistických procesů jako je zpracování naskenovaných dokumentů se AutoVue v poslední době často úspěšně používá pro poskytování geografických dat (jako jsou nejrůznější katastrální mapy, územní plány atp.) - zejména pak pro možnost získání zpětné vazby.

No comments:

Post a Comment