Wednesday 1 July 2009

WebCenter – Spaces

V minulém článku jsme se zmínili, že nejvýznamnější novinkou z oblasti E2.0, která bude k dispozici již během července, je nová verze produktu WebCenter. Na kompletní představení tohoto produktu je jeden článek asi příliš malá plocha, proto se přednostně zaměříme na to, co je ve verzi 11g tím nejzajímavějším – Spaces.

Spaces „pomáhají vytvářet projektové týmy a komunity tím, že poskytují vymezený prostor (space) pro relevantní služby, stránky a obsah“. Protože je jeden obrázek leckdy lepší než mnoho slov, podívejme, jak taková stránka ve Spaces vypadá:


Samozřejmě, nic, co byste už neviděli – ať už se tomu říkalo dashboard, portál, jednotný front end, či jinak. Spaces jsou skutečně především o prezentační vrstvě – umožňují vizuálně uspořádat nejrůznější firemní i mimofiremní obsah, a to buď na úrovni jednotlivce (Personal Spaces) nebo skupiny lidí (Group Spaces), ať už se jedná o pracovní tým či volné sdružení zájemců o nějaké téma.

Velmi silnou stránkou Spaces je to, že jejich užívání nevyžaduje žádné programátorské znalosti a jejich ovládání je skutečně velice intuitivní – během produktové prezentace si můj kolega Radovan Vacek zkusil ve volných chvilkách vytvořit svůj vlastní group space a během necelé hodinky jej měl hotový (z hotových komponent a služeb, samozřejmě). Kdo znáte produkt AquaLogic User Interaction, budou Vám spaces připomínat communities z ALUI. Na rozdíl od ALUI (dnes přejmenované na WebCenter Interaction) jsou však spaces postaveny na technologii ADF, proto by jsou mnohem robustnější a poskytují rychlejší odezvy.

Jinak, asi Vás nepřekvapí, že Spaces obsahují takové vlastnosti, jako je bezpečnostní koncept rolí (kdo smí co a jak měnit) či šablon a jiných znovupoužitelných komponent atp.

Na závěr: WebCenter sice obsahuje služby pro podporu Web 2.0 (instant messaging, blog, wiki, discussions atd.), většinu obsahu však skutečně jen zobrazuje – ať už se jedná o kalendář nebo o dokumenty uložené v ECM systému, do kterého se přistupuje přes rozhraní JCR 170. O tom ale zas více někdy příště.

No comments:

Post a Comment