Wednesday 24 June 2009

Novinky ve verzi Fusion Middleware 11g

Jak již bylo oznámeno i na internetu Oracle, (konkrétně zde), dojde brzy k oficiálnímu a dlouho očekávánému uvolnění verze 11g v rodině produktů Fusion Middleware. Launch proběhne 1.července v Americe. V Evropě a na dalších kontinentech pak budou probíhat podobné akce následující den. Vzhledem k tomu, že nejbližší je v Mnichově, asi nám nezbyde, než si počkat na zveřejnění záznamu na internetu.

Pro oblast E2.0 budou mít největší dopady dvě fakta:
· Tento release plně integruje produkty BEA a Oracle v oblasti middleware
· V oblasti portálů bude uvolněna verze 11g produktu WebCenter

WebCentru se detailně budeme věnovat v některém z příštích článků.

Podpora Forms and Reports na platformě WebLogic
Jedním z důsledků prvního bodu je mj. i to, že od verze 11g bude existovat podpora aplikací využívajících technologie Forms či Reports na platformě WebLogic, což je otázka, se kterou se začínáme velmi často setkávat zejména ze strany našich partnerů. Je-li toto problém, který Vás trápí, ptejte se od července po produktu WebLogic Suite, který je přirozeným rozšířením Oracle Application Server Enterprise Edition (POZOR! to ani zdaleka neznamená, že by iAS EE končil; jeho nový release se očekává na podzim tohoto roku).
WebLogic Suite 11g kromě podpory Forms and Reports však přináší i další výhody:
· Skutečně výkonný Java engine JRockIt
· Gridlock for RAC
· Coherence
· Manažerské a diagnostické balíčky pro Coherence a Enterprise Manager

Co to znamená? Především to, že je Oracle konzistentní v držení Javy jako hlavního směru pro vývoj. Na druhou stranu však neignoruje ani potřeby nezanedbatelného počtu aplikací napsaných pomocí jiných technologií. Nyní dostanou partneři i zákazníci produkt, který jim bude zaručovat podporu stávajících aplikací a zároveň jim umožní bez problémů postupně přecházet na nový směr.
Dále to ale znamená i to, že partneři a zákazníci dostanou v rámci technologického upgrade i další nástroje podporující mnohem lepší výkon a škálovatelnost (JRockIt, Coherence, Gridlock for RAC), či dostupnost a udržovatelnost provozovaných aplikací, což může v konečném důsledku vést i k nepřímým úsporám (menší náklady na provoz, ať už se jedná o čas podpory, helpdesku, či náklady na hardware a licence; stejně tak se ale může jednat o eliminaci ušlého zisku z důvodu nefungující či nesprávně fungující aplikace).

Jak je to vlastně s těmi portály?

Kdo zná situaci kolem portálů v portfoliu Oracle či dříve BEA, je si vědom, že jen tyto dvě společnosti dohromady vlastnily 4 produkty tohoto typu:
· Oracle Portal
· Oracle WebCenter
· Oracle WebLogic Portal
· Oracle WebCenter Integration (dříve známý též jako AquaLogic User Interface či Plumtree)

Po akvizici BEA panoval jistou dobu zmatek, jaký bude další směr, který z produktů přežije, bude rozvíjen atd. Nyní je již strategie po nějakou dobu známá, teprve však v release 11g začíná nabírat konkrétní podobu v existujících produktech. Nuže, možná překvapující závěr je, že z těchto 4 produktů budou dále podporovány a rozvíjeny všechny...
Pokud Vás tento závěr překvapuje, pak si jen připomeňme, že podobná situace je v portfoliu aplikací, kdy jsou rozvíjeny např. jak Oracle Enterprise Business Suite, tak i JD Edwards.
Všechny produkty v portálovém portfoliu mají své instalace, své výhody (i nevýhody) a každý z nich může být pro konkrétního zákazníka tím optimálním řešením.
Na závěr si uveďme, kdy jsou očekávány nové verze jednotlivých produktů:
· Oracle WebCenter 11g – VII/2009, jedná se o zásadní release, kterému se budeme věnovat nejspíš příště
· Oracle WebLogic Portal 11g – podzim 2009
· Oracle Portal 11g – podzim 2009
· Oracle WCI 11g (ALUI, Plumtree) – začátek kal. roku 2010

No comments:

Post a Comment