Wednesday 8 July 2009

Za minulé dva týdny na frontě datových schránek došlo ke dvěma událostem:
  • Došlo ke spuštění Informačního systému datových schránek
  • Na poslední chvíli vyšlo ve Sbírce zákonů několik novel a především vyhlášek, které upravují velmi důležité detaily (k dispozici např. ve stejnopise zde)

Pokud si chcete systém vyzkoušet, aniž byste chtěli aktivovat svoji skutečnou datovou schránku, využijte možnosti testovacího prostředí na www.czebox.cz; jeden z našich partnerů se účastní jako beta-tester též testování přístupu přes webové služby.

Pojďme se ale podívat více na obsah legislativních změn.

1) posun termínu „nuceného“ spuštění na 1.11.2009 (jinak též konec §31 v novele zákona 300/2008): „Datová schránka podle věty první je zpřístupněna prvním přihlášením osoby uvedené v § 8 odst. 1 až 4. Nepřihlásí-li se osoba uvedená v § 8 odst. 1 až 4 do datové schránky, datová schránka se zpřístupní dnem 1. listopadu 2009.
2) umožnění využití datových schránek pro B2B a B2C komunikaci (zejm. §18a)
  • subjekt nejprve musí požádat, že chce mít možnost takovéto zprávy od ostatních přijímat (§18a, odst. 1)
  • posílání takovéto zprávy bude zpoplatněno (bohužel, ve stejnopisu chybí odkaz na příslušnou poznámku pod čarou - §18a, odst. 3, takže není známa cena, ani kde bude určena)
  • posílání nevyžádaných či škodlivých sdělení bude trestáno jako přestupek (§26 a-c)
  • tato možnost bude k dispozici až od 1.1.2010, a to jen v omezené podobě („mohou … dodávat … pouze faktury nebo obdobné žádosti o zaplacení.“); toto omezení přestane platit po šesti měsících (čl. VII, resp. čl. IX)
3) právnickým osobám a orgánům věřejné moci může být na žádost zřízeno i více datových schránek (§5 a, resp. §6, odst. 4)
4) provozování datových schránek, s výjimkou zasílání notifikačních SMS a odesílání B2B a B2C zpráv, bude zdarma (§14)
5) přímo k problematice datových schránek se vztahují i dvě vyhlášky, a to 193/2009 a 194/2009
  1. první řeší především konverze – pokud se nebudete ucházet přímo o certifikaci na provádění autorizovaných konverzí, je zajímavý detail, že vstupním formátem obsaženým do datové zprávy, je PDF 1.3 a vyšší nebo PDF/A
  2. druhá vyhláška řeší bezpečnost přístupu do datové schránky (tj. zejména posílení základního mechanismu: jméno/heslo)
  3. druhá vyhláška však také stanovuje některé důležité technické údaje:
  • velikost zprávy nesmí být větší než 10 MB
  • dovolené formáty jsou: pdf, PDF/A, xml (pokud odpovídají veřejně dostupnému XSD schématu), fo, zfo, html, odt, ods, odp, txt, rtf, doc (MS Word), xls, ppt, jpeg, png, tiff, gif, mpeg1, mpeg2, wav, mp2, mp3, isdoc, isdocx
6) jakkoli to není zákonná norma, vyšla taktéž nová verze, bohužel, opět ne finální, rozhraní na datové schránky. Je k dispozici zde (Finální verze má být prý k 15.7.20097)
7) kromě dokumentů týkajících se datových schránek však vyšly i další, které se týkají archivace a spisové služby. Jakkoli toto téma zatím tak akcentováno není, jedná se ve skutečnosti o normy, které jsou pro úspěšnou elektronizaci možná ještě důležitější, než samotné datové schránky.

Těmto novelám se budeme věnovat příště.

No comments:

Post a Comment