Wednesday 4 May 2011

Přehled vlastností Oracle WebCenter Suite, část 3.

Práce s portlety

Od patch setu 3 (PS 3) podporuje WebCenter plně standardy JSR 286 a WSRP 2.0 (normy JSR 168 a WSRP 1.0 byly podporovány již dříve). Portlety je možné vytvářet i konzumovat.
V případě konzumace portletů třetích stran - je možné využívat i vzdálené portlety, viz podpora WSRP - je vzájemné propojení (wiring) těchto portletů do prakticky automatické - portlety přebírají kontext, pouze při výměně událostí je třeba někdy specifikovat zdroj a cíl (což je možné při designu v prostředí JDeveloper, nebo za běhu pomocí Oracle Composer).
Kromě výše zmíněných podporuje WebCenter i standardy JSR 301, JSR 329 (JSF Portlet Bridge for Portlet 1.0 resp. 2.0 Apps).
K portletům na závěr ještě jednu poznámku: většina standardních Web 2.0 služeb (Oznámení, Tagging, Profily, Worklisty ad.) jsou fakticky implementovány jako portlety.

WebCenter Spaces
Spaces jsou hotová portálová aplikace, která je zaměřena na dva scénáře:
  • vývojový projekt
  • zájmové komunity
(třetím scénářem je pak 'generický scénář', který je možné 'naklikat' do žádané podoby - nevyžaduje však nutně žádný vývoj).
Jako takové nabízejí Spaces všechny výhody portálové aplikace, jak jsme si je uvedli v minulém článku. Oproti dřívějším verzím se od PS 3 jedná zejména o:
  • hierarchii stránek spaces vč. navigace
  • delegovanou administraci a
  • zabezpečení na úrovni položky (souboru)
V podstatě se jedná o zjemnění úrovně již dříve přístupných funkcí.

No comments:

Post a Comment