Wednesday 18 May 2011

Přehled vlastností Oracle WebCenter Suite, část 5.

Při hledání informací do dnešního článku jsem našel přehled vlastností WebCentra vytvořený jedním z product managerů. Je k nahlédnutí zde (a pokračování na stránkách přes link v záhlaví hlavního dokumentu).

To, co nám ještě zbylo, jsou vlastnosti schované pod hlavičkou WebCenter Anywhere, což jsou služby, které slouží k propojení WebCentra s "jinými zdroji podobného charakteru" v organizaci.

Pagelet Producer (dřívě též Ensemble)
V předminulém článku jsme psali o portletech. Co když ale má zákazník řešení, které se do portálových technologií transformovat nedá (nebo jen za cenu úplného přepsání) - např. v ČR populární řešení psaná v PHP? Pro tyto zákazníky by mohl být řešením Pagelet Producer.
Ten totiž umí vytvořit pagelet, což je kus html kódu, který je pomocí jednoduchého javascriptu možné přidat do jakékoliv stránky. A protože je jedna ukázka mnohem lepší než tisíc slov, podívejte se na to lépe sami - v ukázce vytvoří jednoduchá ADF aplikace a pak se pomocí (v té době ještě) Ensemble přidá do iGoogle gadgets.

WSRP Producer for .NET
(dříve též .NET Accelerator)
Z podobného světa je WSRP Producer for .NET. Ten, jednoduše řečeno, umožňuje vyvíjet v .NETu (včetně vývojového IDE Visual Studio); výsledný kód je však možné provozovat v prostředí WebCenter.
Výhodou tohoto přístupu je, že organizace zvyklá vyvíjet v .NETu může využívat další vlastnosti a služby WebCenter Suite, aniž by musela měnit vývojovou platformu.
I pro tuto vlastnost máme k dispozici ukázku.

Business Mashup
I k tomuto tématu existuje ukázka. Business Mashups jsou technologií, která umožňuje využít data z aplikací a prezentovat je v uživatelsky přívětivé formě na portálu. Skládají se ze dvou technologií, tzv. Data Controls, které definují datový zdroj, a Mashups či Taskflows, které definují, jak se bude obsah zobrazovat. Samozřejmě, při zobrazení je možné využít více zdrojů a "promixovat" tak různá data do jednoho výstupu. Navíc toto je možné vše vytvářet za běhu (byť definici data controls stejně většinou provádí vývojář).

WebCenter Analytics
Na rozdíl od předchozích vlastností jsou Analytics určeny hlavně k tomu, aby umožňovaly sledovat nejrůznější statistiky (nejčastěji sledovanost či dobu odezvy), které mohou být nezbytnou částí k dosažení úspěšnosti řešení.

REST API
Poslední vlastností z balíku Anywhere je REST API. To zajišťuje přístup k funkcím velmi efektivním způsobem. Jeho ukázkou je pak aplikace pro iPhone dodávaná přímo Oraclem, ale i pro další zařízení (např. Blackberry) dodávané partnery.

Tímto jsme uzavřeli představování vlastností WebCenter. Suite samozřejmě obsahuje i některé další produkty (UCM, SES), které jsou nutnou součástí pro některé specifické úlohy, a jiné (Weblogic Portal, Aqualogic Interaction), které jsou ve suitě pro zákazníky, kteří již mají tento produkt zakoupený, chtějí jej ještě nějakou dobu provozovat, ale licenčně již chtějí přejít na WebCenter.

No comments:

Post a Comment