Wednesday 27 April 2011

Přehled vlastností Oracle WebCenter Suite, část 2.

V dnešním článku se konečně dostaneme k detailům. Konkrétně výstavbě portálů či aplikací s prvky portálu.
  • Tvorba a úprava vzhledu stránek - stránku je možné vytvářet buď v IDE prostředí (JDeveloper aj.) nebo v runtime módu (této vlastnosti se říká Oracle Composer); přičemž v runtime módu je pak možné specifikovat role či skupiny uživatelů, kteří mohou obsah měnit předem definovaným způsobem. Při designu stránek je možné používat tyto komponenty:
    • šablony stránek, skins a navigace
    • tzv. resources - zdroji může být statický obsah (dokumenty, obrázky, videa - proto je součástí suity ECM úložiště), ale také výstupy či interface aplikací (portlety, vyvíjené aplikace, mashups apod.); portál sám obsahuje také řadu standardních resources, jako je náhled do mailové schránky, workflow task list apod.

  • Resource Manager - vzhledem k výše uvedenému je klíčovou komponentou pro dotváření konečného vzhledu zdrojů (a tedy i stránek a celého portálu) manažerská konzole, která umožňuje správci portálu rozhodnout které zdroje a kterým uživatelům dá k dispozici, stejně tak se ale využívá pro podporu iterativního vývoje zdrojů (tj. je možné "poslat zdroj zpět do vývoje").

  • Delegovaná administrace - umožňuje rozdělit administraci tak, aby za konkrétní části byly zodpovědní různí lidé - to odpovídá konceptu, že portál představuje tvář celé organizace, je dán jednotný branding, za svoji část jsou však zodpovědná jednotlivá oddělení

  • Zobrazení portletů - portál je schopen konzumovat portlety dle standardů JSR 168, JSR 286, WSRP 1.0, WSRP 2.0 a dokonce "portletizovat" zdroje, které neodpovídají žádné specifikaci WSRP (o tomto více v některém z přístích článků)

  • Analýzy (návštěvnosti apod.) - pro úspěšný provoz portálu je také nezbytné neustále sledovat, zda je portál navštěvován, popř. které stránky jsou oblíbené a o které naopak není zájem. Za tímto účelem je obsažen modul pro sledování událostí a tvorbu reportů (jedná se o původní modul AquaLogic Analytics, který byl převzat a patřičně upraven).

No comments:

Post a Comment