Wednesday 6 April 2011

Přehled vlastností Oracle UCM, část 8.

V dnešním článku zvolna dokončíme přehled vlastností Oracle UCM. Posledním modulem, kterým jsme se doposud nezabývali, je modul Digital Asset Management (DAM), jehož úkolem je správa multimediálních souborů (obrázků a videí. Modul sám má dvě vlastnosti:
  • Image Manager
  • Video Manager)
Při práci s těmito formáty (k nimž by bylo možné přidat ještě zvukové záznamy) existuje jeden specifický problém: jak správně poskytnout obsah koncovému uživateli.

Tento problém souvisí s velikostí multimediálních souborů a jejich využíváním - v poslední době si např. marketingová oddělení oblíbila možnost tvorby krátkých videí, které představují produkty společnosti. Tato videa jsou nabízena na internetových stránkách a aby si je návštěvník stránek chtěl prohlédnout, musí se stáhnout dostatečně rychle. Na druhou stranu, má-li návštěvník dostatečně rychlé připojení, bylo by škoda mu poskytovat video či obrázky v menších rozlišeních. Zejména u společností nabízející luxusní produkty (nejznámější evropskou referencí na DAM je firma Rolex) musí řešení poskytovat nejvyšší možnou kvalitu, protože nic jiného zákazníci neočekávají.

Oba moduly nabízejí možnost vytvářet ke zdrojovému souboru více rozlišení (např. k fotce ve vysokém rozlišení může existovat menší rozlišení pro web či prezentace, černobílé rozlišení pro tisk na černobílých tiskárnách a thumbnail pro rychlý náhled). Videa je pak možné streamovat.

UCM, ani žádný z jeho modulů, nenabízí konverzi multimédií ani streaming. Dokáže spravovat obsah a při žádosti o jeho poskytnutí jej poskytovat (např.) prostřednictvím streamingového serveru. Tuto funkcionalitu je možné zajistit pomocí komerčních či bezplatných produktů třetích stran (Image Alchemy či ImageMagick pro konverze obrázků, Telestream Flip Factory Index Manager a Flip Factory Publish pro videa).

No comments:

Post a Comment