Wednesday 2 February 2011

Přehled vlastností Oracle UCM, část 2.

Vlastnosti modulu Content Server:
  • Check-in/Check-out: Check-in (vkládání) je událost, při níž dochází k vložení nového dokumentu či nové verze dokumentu. Jejími vstupními parametry je sám soubor a jeho metadata. Operace vkládání je podřízena bezpečnostnímu modelu (jen uživatel s patřičnými oprávněními smí vkládat nové položky určitého typu). Událost vkládání představuje možnost provádět další kontroly (zpravidla pomocí vlastních komponent) a může vyvolat další operace (indexování, konverze, spustit workflow apod.)

    Nejčastěji se vkládá jediný soubor. Je však možné i vkládat několik souborů najednou (UCM z nich vytvoří .zip) a nebo mít "hlavní položku" a "přílohy".

    Check-out (rezervace) je událost, při které si uživatel (dočasně) rezervuje položku proto, aby mohl vložit novou verzi. Rezervace je zrušena vložením nové verze, na žádost uživatele nebo zásahem administrátora.

  • Verzování: verze je instance položky v čase (metadat i obsahu). Číslo verze je povinným metadatovým atributem položky, který je možné využít v nejrůznějších systémových operacích (např. "uchovávej jen X posledních verzí", "odmigruj starší verze do offline archívu", ale i např. "nedovol více verzí tohoto typu dokumentu"). Velmi často se využívá jen poslední verze - systém však uchovává i ostatní (minulé i budoucí), a to včetně historie.

  • Aktualizuj metadata: umožňuje aktualizovat či doplňovat hodnoty metadatových atributů; často se děje v rámci workflows

  • Diskuze: které umožňují připisovat k položkám perzistentní komentáře, ve kterých je možné vyhledávat, ale nevytvářejí nové verze

  • Zveřejnění/Stažení (Expirace) obsahu: stavově orientovaná logika, která je základním nástrojem pro implementaci životního cyklu položky ("v přípravě" - "aktuální" - "expirovaná" - "smazaná")

  • Indexování: správa fulltextových a metadatových indexů pro rychlejší a funkčně bohatší vyhledávání

  • Zabezpečení: na toto téma seriál příspěvků začínající zde

  • Vyhledávání: schopnost systému přijmout vyhledávací kritéria a vrátit správně naformátovaný seznam položek nebo samu položku (buď tzv. nativní soubor, nebo jeho webově prohližitelnou podobu - vizte Dynamic Convertor, konverze nebo i Digital Asset Management)
(pokračování někdy příště)

No comments:

Post a Comment