Wednesday 9 February 2011

Přehled vlastností Oracle UCM, část 3.

Vlastnosti modulu Content Server (pokračování):
  • Automatické notifikace: umožňuje uživateli resp. administrátorovi zadat kritéria na položky, o jejichž nových verzích chce být uživatel informován. Tento mechanismus je zcela nezávislý na workflows (k zaslání notifikace typicky dochází až po ukončení workflow)
  • Folia: folia nabízejí logické groupování ostatních položek. Pokud se někdy pracuje s rozsáhlým objektem (kniha s více autory), mohou folia pomoci s problémem, kdy má jeden z autorů 'zamknut' celý dokument a ostatní nemohou ukládat svoje změny. Obdobně, jindy bývá žádoucí, aby schválením prošlo najednou hned několik položek, které spolu tvoří logický celek (např. dokumentace pro výběrové řízení). Folia také umožňují pohled na celé fólio pomocí tzv. renderers - standardně se dodává ZIPRenderer, PDFRenderer a MSWordRenderer.
  • Link Management: Link je vazba mezi dvěma položkami, jejíž interpretace muže být různá. UCM v zásadě nabízí dva typy vazeb: volné (peer-peer, parent-child) nebo těsné (attachments - položka v příloze nemůže existovat bez své 'hlavní' položky). Link management se používá kromě jiného jako prevence HTTP 404 (File Not Found Error)
  • Folders: umožňují logické uspořádání (části) do hierarchické struktury připomínající rozvržení dokumentu na disku (zejména, jsou-li na to tak uživatelé zvyklí). Na rozdíl od jiných DMS je toto členění v UCM zcela dobrovolné a pro zákazníky, kteří vyžadují různý pohled na své úložiště je možné použít spíše logické členění pomocí metadat.
  • WebDAV: v případě užití Folders, je možné využít k přístupu do úložiště přímo z Office (Lotus Notes či Windows Exploreru) aplikací WebDAV protokol. Podmínkou je nainstalování klientské aplikace Desktop Integration Suite na pracovní stanici koncového uživatele
  • Workflows: kolem workflows v UCM panuje spousta nedorozumnění. Workflow představuje obchodní proces (typicky: schvalování, tvorba či zpracování dokumentu), při němž dokument obíhá po organizaci mezi pro daný krok relevantními uživateli. Workflow také podporují stavovou logiku, která zaručí, že položka či verze obíhající ve workflows není k dispozici uživatelům vně workflow. UCM podporuje 2 typy workflow: tzv. nativní, které umí pracovat s jednou položkou, nemají grafické rozhraní, za to však podporují stavovou logiku a možnost 'dopsat si' workflows dle potřeby pomocí jazyka iDocScript. Kromě toho obsahuje licence UCM omezenou licenci na produkt BPEL Process Manager, který umí vytvářet workflows podle standardu BPEL, v grafické prostředí (JDeveloper), za to však bez spolupráce s nativními workflows nedokáže podporovat stavovou logiku.
  • Administrace: umožňuje z webového rozhraní administrovat řadu úloh jako: archivace položek do offline archivu, migrace konfigurace, nahlížení do auditních logů, systémové reporty, backup/recovery ad.
  • Konfigurace: umožňuje z webového rozhraní nastavovat chování systému, metadatový model, vzhled některých stránek ad.
  • Komponenty na míru: toto je jedna z velmi silných vlastností UCM - možnost dotvořit chování systému přesně dle požadavků zákazníka, a to v prostředí, které je na to připraveno.
  • User Interface: k službám UCM je možné napřímo přistupovat buď přes webové rozhraní, WebDAV, web sites vytvořených pomocí Site Studia (viz část Web Content Management někdy v budoucnu) nebo z portálových prostředí přes portlety
  • Integrace: možnost přistupovat ke službám UCM na pozadí přes: web services (protokol SOAP), Java API (RIDC či CIS/CPS), adaptéry (existují pro integraci se Siebelem, EBS, URM, SES, SAP, ad.), JCR adaptér či REST-like http/s requesty
  • Škálování: i při využití clusterování Weblogicu nabídnout zákazníkovi optimální poměr cena/výkon
Tímto jsme zakončili výčet vlastností základního modulu UCM, tzv. Content Serveru. Někdy v budoucnu se budeme věnovat vlastnostem dalších modulů, jako jsou DMS, WCM, DAM, RM.

No comments:

Post a Comment