Wednesday 10 November 2010

Koncept oddělení formy a obsahu webových stránek v Oracle UCM

Chtěl bych věnovat několik článků oblasti Web Content Managementu, který je v release 11g jednou z hlavních novinek - a od předchozího release je zde opravdový posun vpřed.

Abychom se mohli věnovat detailům, je nejprve třeba vysvětlit některé základní koncepty, které jsou vlastně stejné už po několik let, ale které je nyní možné využít ještě s větší efektivitou.

Prvním z nich je oddělení formy a obsahu, které ve svém důsledku znamená oddělení rolí při správě webového obsahu:
  • designer/vývojář, se starají o formu stránek
  • přispěvovatelé, se starají o obsah
Vše bude více evidentní z následujícího obrázku:


Jak je vidět, šablona stránky (kromě jiného) obsahuje tzv. regiony, což je oblast, do které designer/vývojář stránek dovoluje přiřadit obsah. Samotný region je opět možné dál rozdělit na tzv. elementy (v uvedeném příkladě má region tři části: nadpis, podtitulek a vlastní text) a těmto elementům je pak možné přidělit obsah, což je ve skutečnosti položka obsahu z úložiště.

Co vše může být obsahem, který je možné přiřadit k elementu?
  • contributor data files - jednoduchá XML obsahující krátké texty; tyto texty je možné editovat v rámci WYSIWYG editoru přímo na stránkách
  • native files - v podstatě jakýkoliv "dokument", který je možné konvertovat do HTML. Konverze probíhá (zpravidla) online a využívá se při ní DynamicConverter. Tyto soubory je možné editovat ve svých nativních aplikacích (MS Word, Excel, atp.)
  • obrázky a další multimediální obsah (např. Flash animace, videa apod.) - i pro tento obsah se velmi často využívají nejrůznější konverze či streaming. Pro tyto konverze se využívá modul Digital Assets Management.
(pokračování někdy v budoucnu)

No comments:

Post a Comment