Wednesday 17 November 2010

Dekompozice stránky ve WCM - odshora dolů (část 1.)

Podívejme se nyní trochu detailněji na to, z čeho se skládá stránka, resp. její šablona (Page Template)



Jak je vidět, šablona stránky se kromě statického textu (který většinou bývá minimální) skládá z tzv.
  • fragmentů, což jsou menší znovupoužitelné celky, které podobně jako šablona stránky definují "šablonu" pro nějakou konkrétní část stránky (viz příklad: fragment pro navigaci či footer stránky)
  • regionů, reprezentovaných placeholdery, kterým je naopak možné přiřadit obsah z úložiště, resp. tento v nich aktualizovat
  • kromě těchto dvou konceptů je možné v definici stránky využít i obsah spravovaný třetí stranou; často se jedná o reklamní bannery či výstupy webových aplikací. Pro tento typ zadání se používá HTML tag iframe. WCM však v tomto případě nemá žádnou kontrolu nad obsahem. Pokud by byla kontrola vyžadována, je možné použít technologii mashup, která je k dispozici v rámci produktu WebCenter.
Co je v release 11g nového, je to, že šablony stránek či fragmentů je možné nyní psát také pomocí notace JSP (v 10g to bylo možné výhradně pomocí proprietárního jazyka iDocScript). Vývojovým nástrojem pro psaní (či grafický design pomocí drag&drop) je nástroj JDeveloper. "Starý" způsob přes iDocScript se ani náhodou neruší. Naopak, produkt management do budoucna slibuje, že způsobů, pomocí kterých bude možné šablony vytvářet, bude neustále přibývat. Tak uvidíme...

Primární a sekundární stránky
Aby se snížil počet vytvářených šablon, nabízí WCM (i v 10g) koncept tzv. primárních a sekundárních stránek.
Primární stránka je definice stránky tak, jak ji návštěvník vidí, když se na stránku dívá poprvé. Obsah (tj. i provázání na položky, které vyplňují jednotlivé regiony) je na ní definován staticky. Představme si ovšem, že obsah přestavuje výpis odkazů na dokumenty dle určitého kritéria, např. tisková prohlášení (pozor! Nenechte se zmást - statická je zde definice dotazu, seznam se samozřejmě bude dynamicky měnit podle aktuálního obsahu úložiště). Nyní bychom ale chtěli na jeden klik zobrazit obsah jednotlivých dokumentů.
A přesně k tomuto jsou určeny sekundární stránky, které provádějí provázání dynamicky, a to až v okamžiku kliknutí na příslušný odkaz.
Bývá dobrou praxí, že primární a sekundární stránky využívají stejnou, nebo alespoň podobnou šablonu (v našem příkladu bychom nejspíš chtěli, aby sekundární stránka obsahovala přinejmenším sekce Banner Image, Side Nav Fragment a Footer Fragment).

(pokračování někdy příště)

No comments:

Post a Comment