Wednesday 7 April 2010

Zpracování transakčních dokumentů (Oracle I/PM)

Nejprve možná k názvu: transakční dokument je takový dokument, který má nějaký, většinou velmi přímý, vztah k nějaké obchodní transakci (zejména v ekonomickém systému či ERP). Příkladem transakčního dokumentu může být faktura, objednávka či jiné logistické dokumenty; jiným příkladem může být ale např. i účtenka za taxi, kterou posíláte do systému pro vyplácení cestovních nákladů.

Z technického hlediska mají transakční dokumenty několik charakteristik:
- nemění se (výjimkou může být přeskenování dokumentu z důvodu špatné čitelnosti či chybějících či duplicitních stránek)
- velmi často je prvním zařízením, které je zpracovává, skener - alternativně je možné je přijímat i elektronicky na nějakou vyčleněnou emailovou adresu či "postaru" faxem; v ČR pak tímto alternativním vstupním kanálem mohou být i datové schránky
- velmi často mívají povahu semistrukturovaných dokumentů - např. u faktur není až tak důležité mít možnost fulltextového vyhledávání, jako spíš umět rozpoznat hlavičková data (dodavatel, číslo faktury, datum splatnosti) a při pokročilejší automatizaci i řádková data (položky, počty kusů, ceny, danňovou sazbu apod.), což je mimochodem něco, co se jen stěží dá naroubovat na metadatový model klasického DMS
- jak již bylo výše řečeno, mají často vazbu na další systémy

Z těchto důvodů se při implementaci projektu zpracovávajícího transakční dokumenty někdy místo generických ECM nástrojů (jako je Oracle UCM) preferují speciální aplikace. Už od dob Stellentu byl takovou aplikací produkt jménem Imaging and Process Management (I/PM). Až donedávna, konkrétně do uvolnění verze 11g se tento produkt nabízel mimo USA jen zřídka - nebylo možné jej lokalizovat a jednalo se o standalone Windows aplikaci (napsanou v .NETu), takže někdy byl i problém zařazení této aplikace do architektury organizace.

Co se změnilo v release 11g?
  • Především, I/PM byla zcela přepsána - dnes se jedná o J2EE aplikaci běžící nad serverem Weblogic (verze pro další aplikační servery je slíbena orientačně na konec kalendářního roku 2010).
  • Další novinkou je vyřešení schizofrenie kolem úložiště - do budoucna bude úložištěm pro I/PM - Oracle UCM
  • Totéž pak platí pro workflow. I/PM je vlastně první produkt, na kterém je možné demonstrovat posuny platné pro celou verzi 11g (tj. procesním strojem bude BPEL PM, designovým nástrojem pak Oracle BPM, dříve Fuego či Aqualogic BPM)
Největší hodnotou (např. i ve srovnání s Oracle UCM) je existence adaptérů pro napojení na Oracle Enterprise Applications, a to pro úlohy zpracovávající neměnné dokumenty (imaging). Dnes tyto adaptéry existují pro EBS (verzi ve Forms), PeopleSoft a do budoucna se plánuje i html verze EBS a JDEdwards.
Pro srovnání: Siebel je integrován přímo s UCM, protože povaha dokumentů vkládaných ze Siebelu má velmi často jinou povahu, než transakční dokumenty (např. tyto dokumenty je žádoucí měnit, verzovat apod.)
Hlavní výhodou těchto adaptérů je to, že se Oracle zavazuje je podporovat při dalších budoucích změnách (tj. ať už na straně I/PM, UCM či naopak EBS, Siebelu atd.)

No comments:

Post a Comment