Wednesday 14 April 2010

Koncept Open WCM (Web Content Management)

Při práci s webovým obsahem si až dodnes většina organizací musela vybrat mezi budováním webových stránek (statických či dynamických pomocí nějakého WCM nástroje) a budováním webové aplikace. Ty byly, zejména pokud se použil nějaký portálový framework, o něco flexibilnější (většina těchto frameworků dnes sama nabízí základní funkce pro práci s obsahem), jejich nasazení však zpravidla vyžadovalo migraci stávajících zdrojů do nového prostředí, aby se nové funkce mohly začít využívat.
Koncept Open WCM, který byl poprvé částečně implementován v release Oracle UCM 10g.4 a který bude výrazně posílen v release 11g, vychází z předpokladu, že funkce správy webového obsahu by měly být poskytovány prakticky kdekoli a uživatel by tím neměl přicházet o žádný komfort. Jen pro vysvětlení: funkcemi správy webového obsahu se zde myslí např. možnost modifikovat obsah přímo na zobrazovaných stránkách, a to buď pomocí webového editoru (dokonce inline!), pomocí desktop aplikací, pokud je obsah stránky tvořen na základě nějakého takového dokumentu (např. MS Word), či výběrem s předem vybrané sady dokumentů, obrázků atp.
Představte si např., že budete chtít převézt uživatelské rozhraní nějaké aplikace do WCM. "Starým způsobem" (např. pomocí nástroje Site Studio) by se musely všechny zdroje do úložiště nástroje a vlastníkem stránek by nově byl WCM. "Nově" postačí, když se příslušná stránka upraví tak, že namísto statického elementu původní stránky nahradí dynamický element spravovaný - od 11g - aplikačním serverem té samé aplikace a o zbytek se už postarají knihovny. Samozřejmě, budete-li chtít ukládat obsah do úložiště, bude stále nutné mít běžící i content server. Ten však už nebude vlastníkem webové stránky, ale jen obsahu na ní zobrazovaného.
Z toho vyplývá, že jedinou podmínkou pro nasazení je vlastně jen, aby spravovaná aplikace či stránky běžely nad nějakým aplikačním serverem, na kterém je možné provozovat Open WCM funkce. Původní aplikace může zůstat jinak nezměněna (např. se může jednat o PHP aplikaci). Dokonce, pokud by nebylo možné z nějakého důvodu zasahovat do kódu stránky, je možné využít mashup (WebCenter - Ensemble), ve kterém se provede "namíchání" až těsně před zobrazením koncovému uživateli.
Ve verzi 11g.1 bude (dočasně) podporován jen Weblogic Server. Technologií, ve které se bude dělat design stránek, bude JSP a vývojovým nástrojem JDeveloper (toto už je podporováno od 10g4).

No comments:

Post a Comment