Wednesday 26 May 2010

Zabezpečení přístupu k dokumentům v Oracle UCM, část 3

3. Přístupové seznamy (Access Control Lists)
Dalším mechanismem na definici přístupu jsou přístupové seznamy (Access Control Lists, ACLs). Jakkoli se nakonec setkáme s již známými oprávněními (permissions), jsou ACLs jistým způsobem jiné, než bezpečnostní skupiny či účty. A to především tím, že vůbec nic dopředu nedeklarují - přístup ke každé položce je možné definovat až na úrovni jednotlivé položky, tj. přímo v metadatech konkrétní položky je seznam uživatelů či skupin uživatelů, kteří mají v daném okamžiku k položce přístup. V předchozí větě bylo také naznačeno, že u ACLs se mnohem častěji dá předpokládat, že se budou v čase měnit. Řízené změny (např. v rámci workflows) jsou v pořádku, neřízené změny (odchod či změna pozice zaměstnance) se však mohou stát pěknou noční můrou - proto je třeba k implementaci ACLs přistupovat s mnohem větším rozmyslem.

ACLs se do Stellentu dostaly díky komponentě Collaboration Manager. Jejich popis proto najdeme v tomto manuálu. V poměrně nedávno uveřejněné notě na Metalinku (ID 603148.1) je však uveden i popis, jak využít tento mechanismus bez nainstalování komponenty.

Nasazení v rámci Collaboration Manageru má i tu výhodu, že poměrně úspěšně předchází riziku nekontrolovaného bujení zmatku v ACLs - ACLs se využívají jen v rámci tzv. projektů, které mají svého manažera spravujícího přístup a velmi často i předem danou délku trvání projektu, po které nezřídka dojde k zakonzervování dokumentace.

Jakkoli platí, že ACLs je skutečně možné definovat až na úrovni položky, velmi často se nastavení dědí, a to ze složky, do které je položka přiřazena (o nastavení složek viz tento manuál). Speciálními složkami jsou pak již zmíněné projekty - na této úrovni spravují přístup projektoví manažeři.

U ACLs, podobně jako u účtů také platí, že je možné v hierarchii práva nejen přidávat, ale i odebírat (do definice se přidá uživatel či skupina s prázdným seznamem oprávnění). Jinak také platí, že ACLs jsou doplňkem k ostatním mechanismům a výsledné oprávnění vzniká jako průnik všech oprávnění vztahujících se na položku. Při využití komponenty Collaboration Manager jsou automaticky všechny položky z projektů převedeny do bezpečnostní skupiny 'Project'. S výjimkou opodstatněných případů proto doporučuji tyto mechanismy raději nemíchat.

Pokračování v budoucích článcích.

No comments:

Post a Comment