Wednesday 9 September 2009

Rozdíly mezi edicemi UCM (UCM vs. UCM SE)

Jestliže před akvizicí firmy Stellent bylo v ceníku několik desítek položek, z nichž se každá ještě prodávala podle nejrůznějších metrik, takže sestavit srozumitelnou obchodní nabídku byl někdy sám o sobě docela obtížný úkol, v ceníku Oracle najdeme vlastně jen tři položky:
- Oracle Universal Content Management (UCM)
- Oracle Universal Content Management Standard Edition (UCM SE)
- Oracle Enterprise Content Management Suite, která se vlastně ale skládá jen z UCM a dvou dalších produktů (URM, I/PM)

Pro výběr vhodné edice je tedy klíčové pochopit licenční omezení UCM SE (jak už je u Oracle zvykem, jedná se ve skutečnosti o jeden a tentýž kód, u nějž jsou omezení dána výhradně na základě koupené licence a důvěry v koncového zákazníka).

Chybějící funkcionalita
Nejvíce zřejmým je funkční omezení – UCM SE je řešením pro jedinou oblast ECM, a to Document Management (DM). Kromě základní komponenty, Content Server, která poskytuje všechny základní funkce pro DM, obsahuje UCM SE už jen dvě další komponenty, a to Desktop Integration Suite, který poskytuje přímou integraci s nástroji jako je Microsoft Office, Lotus Notes, ad., a Dynamic Converter, který slouží ke konverzi vložených dokumentů do formátu html (tj. pro read-only náhled do spravovaných dokumentů).
Všechny ostatní moduly, jako Web Content Management (WCM), Records Management (RM), Digital Asset Management (DAM) ad. nejsou v edici zahrnuty. Stejně tak nejsou v licenci zahrnuty ani produkty BPEL Process Manager či Conversion Server. UCM SE tak sice nabízí možnost definovat workflows; jedná se však o proprietární workflows psaná v jazyce IDOC Script, která lze jen obtížně využívat pro řízení workflows zahrnujících i jiné aplikace či vyžadujícíh složitější logiku, než je sekvenční změna stavu(-ů) jednoho konkrétního dokumentu.

Další omezení
Mezi další omezení pak patří:
- UCM SE je možné instalovat na server s maximálně 4 sockety (paticemi)
- k UCM SE není možné přistupovat přes Web Services – k integraci by se tedy muselo využít např. JAVA API
- UCM SE neumožňuje replikaci na ostatní UCM servery
- UCM SE neumožňuje active-active clustering

UCM SE je určeno jako samostatné (stand-alone) řešení pro uspokojení potřeb z oblasti Document Management pro menší či střední organizace.

No comments:

Post a Comment