Wednesday 16 September 2009

Národní standard pro eSSL - 4.část: Operace (obecné koncepty)

Původně jsem po návratu z dovolené ještě uvažoval o zařazení lehčího tématu, ale když jsem uviděl, o kolik se po začátku uvedení seriálu o Národním standardu zvýšila navštěvovanost blogu, řekl jsem si, že by bylo škoda Vás nechat napínat, jaká bude koncovka. Jak už jsem psal, poslední téma, tj. požadavky na operace, které explicitně zmiňuje Národní standard, jsou natolik rozsáhlé téma, že se určitě do jednoho článku nevejde. Takže přinejmenším ještě jedno pokračování určitě bude.
Pro dnešek začněme se spíše obecnými koncepty.

Dědičnost
Prvním konceptem, který se táhne napříč řadou požadavků, je dědičnost. Pokud si ještě vzpomenete na první část našeho seriálu, kdy jsme se bavili o hierarchickém uspořádání spisového plánu, dědičnost z něj přesně vychází - dědičnost totiž specifikuje požadavky, aby bylo možné některé vlastnosti (přiřazení skartačních režimů, hodnoty metadat, vč. různých nastavení, co je možno a co ne) propagovat z objektů výše v hierarchii (tj. z věcných skupin do včleněných věcných skupin, spisů atd. - existuje i minimálně jeden příklad, kdy se naopak propagují informace z nižších vrstev nahoru, a to informace, že spis obsahuje kromě digitálních i analogové dokumenty) a na nižších vrstvách naopak vyžadovat splnění těchto přednastavených pravidel.

Automatické generování metadat
Z velmi podobného soudku je požadavek, aby systém automaticky generoval některá významná metadata (např. plně určené spisové znaky, jednací čísla, či jednoznačné identifikátory). Oproti dědičnosti tu však navíc přibývá jeden specifický požadavek, a to tvorba podacího deníku, který se (zpravidla po skončení kalendářního roku) uzavře a pro nové období se pořadové číslo dokumentů začne generovat znovu od počáteční hodnoty.

Operace nad seskupením
Opět do značné míry vycházejí z hierarchického uspořádání. Tentokrát však jde o to, aby se se seskupením (spisem, věcnou skupinou) dalo pracovat jako s celkem. Příkladem takovýchto operací je rozdělení věcné skupiny na dvě či přesunutí věcné skupiny v rámci spisového plánu na jiné místo.

Export/Import
Velmi specifickým příkladem takovéto operace jsou exporty či importy části hierarchické struktury. Příloha 2 pak obsahuje XML schémata, v jakých mají data poskytovat. Jinak importovat či exportovat se dá skutečně vše: dokumenty, spisové plány nebo jejich části, skartační plány (režimy), implicitně s tím aktualizace metadatového modelu a dokonce i transakční protokoly (audit).

(Pokračování za týden)

No comments:

Post a Comment