Wednesday 10 June 2009

Národní standard pro systémy elektronické spisové služby

Pokud jste měli při výčtu amerických norem v prvním odstavci článku z minulého týdne pocit, že se nás to netýká, máme pro Vás špatnou zprávu: brzy už to nejspíš nebude pravda. Tím, „kdo za to může“, bude Národní standard pro systémy elektronické spisové služby (název je pracovní, ještě se může změnit), který bude nejspíše zaveden novelou zákona 499/2004 a prováděcími vyhláškami.
K úvodu do této problematiky doporučuji prezentaci p. Miroslava Kunta z Národního archivu, která zazněla na letošní konferenci ISSS a je k dispozici zde. Pro uklidnění: na zavedení bude nejspíš čas (max. však 3 roky od nabytí účinnosti).
V prezentaci se objevuje věta, že tento standard bude vycházet ze standardu MoReq2, což mj. znamená, že nebude úplně totožný. Detaily o rozdílech lze nalézt zde (jen v angličtině).
V této prezentaci se naopak objevuje jedna, na první pohled docela nenápadná věta, totiž „ERMS systems are not and will not be tested in the Czech Republic“ následovaná tvrzením, že mezinárodně činné firmy pravděpodobně budou zvažovat certifikaci na evropské úrovni.
Jednak není jasné, jak bude možné certifikovat řešení podle metod ušitých na přeci jen trochu jiné požadavky. Za druhé, ono to s certifikací dle MoReq2 není o moc slavnější – alespoň podle dostupných informací se zdá, že v současnosti má akreditaci na certifikaci dle tohoto standardu jediná organizace v celé Evropě, a to německá firma imbus AG od prosince 2008 (odkaz na její stránky v angličtině je zde). Akreditace navíc neznamená právo vydávat ověření (dle informací od našeho product managementu nemá sama firma imbus AG dokončenu svoji certifikaci). Pokud tedy někdo tvrdí, že je už dnes certifikován na MoReq2, bylo by zajímavé se zeptat, kdo tento certifikát vystavil.
Pokud bychom se obratem opět vrátili do USA, podobnou roli jako MoReq2 tam mají standardy vydávané Ministerstvem obrany (Department Of Defence), pro oblast Records Managementu pak konkrétně DoD 5015.2., dnes už ve své třetí verzi. Docela zajímavý článek na toto téma je zde – pokud jej navštívíte, přečtěte si i první komentář; docela úsměvné je i sledovat předhánění v tom, kdo „byl první“.

Vzhledem k dovoleným budeme mít příští týden přestávku. Místo toho Vás srdečně zvu na webcast Competing Against & Extending Microsoft SharePoint with Oracle WebCenter Suite, který bude probíhat ve středu 17.6.2009 v 15h (CET) na adrese http://conference.oracle.com, conference id: 146384129 key: 100617

Program webcastu:
  • MOSS Overview
  • MOSS Strengths: Suite & Portal
  • MOSS Limitations: Suite & Portal
  • WebCenter Tools to Interoperate and Extend MOSS
  • How Microsoft will position WebCenter
  • Summary

No comments:

Post a Comment