Wednesday 21 July 2010

Přenositelnost komponent do 11g

Pokud bychom se podívali detailně na problém přenositelnosti komponent speciálně optikou releasu 11g, pak zjistíme přibližně toto:
  • pro Custom Components budete stále využívat Component Wizard nebo link Component Manager v části Admin Server
  • kromě faktu, že komponenty nově běží v prostředí WLS, je třeba se vyrovnat i s jistou "restrukturalizací" instalace. Zatímco dříve byly všechny soubory instalovány (pro jednu instanci content serveru) do jednoho adresáře, v 11g existuje "obecný ECM adresář" (na mé instalaci to bylo C:\Oracle\Middleware\Oracle_ECM1\ucm) a pak jednotlivé adresáře pro instance (např. C:\Oracle\ucm_instances\ecm1\ucm).
  • pokud budete hledat standardní zdroje (např. std_page obsahující většinu includes), určitě je hledejte v "obecném" adresáři. Možná se pak bude hodit i informace, že na rozdíl od starších releasů, kdy byly všechny zdroje v souborech s příponami .htm, maximálně .hda, nyní již tomu tak být nemusí - např. zmíněný soubor std_page má příponu .idoc, zdroje obsahující překlady v komponentě Localization pak příponu .xlf apod.
  • ze změn souvisejících s přechodem na WLS pak připomeňme vše týkající se administrace uživatelů (která je nově zcela v režii WLS)
  • některé komponenty pak byly v 11g zcela přepsány. Jedná se zejména o Folia a FileStoreProvider (komponentu, která má na starosti zápis dokumentů do fyzického úložiště - tyto změny jsou důvodem výrazného zrychlení zápisu na disk či do databáze)
  • kromě celých komponent pak byly ještě přepsány některé jednotlivé služby. Jejich seznam najdete zde.
Vzhledem k projektům implementovaným v České republice věřím, že se tyto změny nikoho nedoktnou. Berte proto prosím tento článek spíše jako dokreslení, jak složité (či jednoduché) může být udržování komponent, o kterém jsme psali minule. Ostatně, dá se očekávat, že při upgrade na 11gR2 už bude komponent, které bude třeba oprášit, více, protože řada implementovaných customizací se týkala GUI, které bude podle všeho značně pozměněno.

No comments:

Post a Comment