Wednesday 17 February 2010

Bude u vás nádraží?

Dnešní téma jsem převzal z přednášky, kterou jsem měl tu čest slyšet 4.2.2010 v Českých Budějovicích a jejímiž autory jsou pánové Dvořáci ze společnosti AutoCont ("duo Dvořák a Dvořák z cirkusu AutoCont", jak se sami titulují).

Ve své přednášce se oba pánové pokusili velmi přitažlivou formou dodat argumenty pro realizaci výzev (TC ORP, TC K, o kterých jsme informavali v tomto a tomto článku), což bývá často (zejména na úrovni ORP) problém v první řadě interního řádu - jak pro myšlenku získat "management".

Když se za Rakouska-Uherska stavěly první železnice, byly vytyčeny plány, kudy povedou koleje a každá obec pak měla možnost si odhlasovat, zda se na jejím teritoriu bude stavět nádraží, kde bude zastavovat vlak. Na samotnou stavbu nádraží (nikoliv však už na provoz - tj. na přednostu stanice či uklízečky) C.K. mocnářství přispělo - obce však měly právo se rozhodnout, zda o nabídku stojí a pokud ano, jak honosné nádraží (nadstandard už za obecní peníze) chtějí. Někdo nabídku využil, někdo ne. V budoucnu se pak ukázalo, že nádraží bylo dobrá investice do budoucnosti (kolega Jihočech vzpomínal, že mezi blízkými městy Soběslaví a Veselí n. Lužnicí byla vždy považována úřady, a tedy v jistém smyslu preferována Soběslav. A důvod - dříve měli nádraží...)

Jak to souvisí s výzvami?
Probíhající elektronizace a zprůhledňování státní správy (jehož nejviditelnější stránkou jsou prozatím datové schránky - kterými by však ve skutečnosti mělo vše jen začínat!) má ambice být podobnou revolucí, jakou bylo zavedení železnice. Stát (s významnou pomocí díky penězům z Evropské unie) buduje infrastrukturu a stanovuje pravidla pro její využívání - na rozdíl od C.K. mocnářství nedává výběr (zákon o spisové službě se vztahuje bez výjimky).
Otázka výzev tedy ve skutečnosti nestojí, zda do nich jít či ne, ale zda do nich jít nyní s jakous-takous finanční pomocí od státu (EU) či někdy v budoucnu stavět nádraží plně za své.
A variantou k této možnosti je, že obec přijde o "licenci" na poskytování služeb (prý výklad někoho z ministerstva vnitra).

Jinými slovy, ve svém důsledku se jedná o politické rozhodnutí, jaké služby bude místní samospráva na ORP poskytovat svým občanům.

No comments:

Post a Comment