Wednesday 11 November 2009

Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu

Koncem listopadu vyšla dlouho očekávaná výzva na vybudování tzv. technologických center pro obce s rozšířenou pravomocí. Kompletní dokumentace je k dispozici na tomto linku (resp. na odkazech zde k nalezení).

S ohledem na spuštění datových schránek vytváří tato výzva finanční prostor pro implementaci (nejen) problematiky spojené se správou elektronických dokumentů. Bohužel, prozatím jen pro ORP - obdobná výzva pro kraje (očekávaný obsah této výzvy lze najít v konceptuálním dokumentu, kdy je uvedeno, které částí se týkají jen krajů a které jak krajů, tak ORP).

Předmětem výzvy jsou 3 části:
  • zřízení technologického centra ORP, vč. zajištění povinných služeb - kromě nákupu hardware a software licencí se zde jedná především o vytvoření úložiště dat pro nevyřízené a neuzavřené spisy, ale i o služby jako je DNS, poštovní server, antivir, pokud je z nějakého důvodu (nejčastěji nedostatečná kapacita připojení) nebude možné využívat z kraje; v neposlední řadě se pak jedná o služby související s podporou základních registrů (RÚIAN, ROB a RPP)
  • spisová služba - zřízení či úprava spisové služby vzhledem k nedávné novele zákona 499/2004 Sb. (na toto téma více např. v seriálu o Národním standardu eSSL)
  • vnitřní integrace úřadu - což znamená především přebudování infrastruktury dle principů SOA (využití vrstvy middleware)
V konceptuálním dokumentu pak najdeme pro ORP odkaz ještě nejméně na jednu další agendu, "portál úředníka", na který sice ve výzvě není alokován žádný rozpočet, se kterým je však třeba počítat v celkové strategii projektu.

Oracle, podobně jako u datových schránek, připraví spolu se svými partnery kompletní nabídku, která kromě vlastních produktů bude obsahovat i metodiku, jak správně připravit záměr projektu či studii proveditelnosti, protože si uvědomujeme, že tento typ projektu již dávno není jen o "technologiích". V případě, že byste se o nabídce chtěli dozvědět více, kontaktujte emailem autora článku.

No comments:

Post a Comment