Wednesday 24 February 2010

Co přesně znamená Restricted Use Licence?

Řada produktů, které dodává Oracle, má ve skutečnosti formu suity, tj. jedná se o fakticky o několik produktů najednou, které dostane zákazník právo užívat v rámci jedné licence. Např. u produktu zvaného UCM je možné využívat (na konverze z jednoho formátu do druhého) produkt Content Conversion Server, který se jinak prodává samostatně (např. při spolupráci s jinými ECM produkty od dalších dodavatelů). Výhodou tohoto přístupu je i to, že produkty jsou automaticky předintegrovány (tj. vše spolu začne fungovat automaticky, často po nainstalování a provedení jakési minimální konfigurace, což je otestováno a někdy i zdokumentováno samotnou korporací).

Velmi často je však u dalších produktů poznámka, že se jedná o Restricted Use, přičemž už nebývá tak snadné dohledat, co přesně která restrikce znamená.

Z E2.0 produktů je licenčně nejsložitější asi WebCenter Suite, který obsahuje hned 3 takovéto produkty:
  • Secure Enterprise Search ("firemní Google") - zde je omezení poměrně přímočaré, jedná se o možnost vyhledávat obsah (dokumenty, stránky atp.), který je dodáván buď v rámci WebCentra, nebo je uložen v příslušném úložišti (UCM)
  • Universal Content Management - zde je omezení popsáno naopak poměrně složitě: UCM může být využito k ukládání veškerého obsahu, který je dodáván jako jakákoliv stránka, aplikace či portál WebCentra. To zahrnuje základní funkce pro správu obsahu, jako jsou verzování, zobrazování různých rozlišení, stejně jako indexování obsahu pro hledání uvnitř site, portálu či aplikace. To také zahrnuje plné využití funkcí Web Content Managementu (WCM), Digital Asset Managementu (DAM) a dalších UCM component dodávaných v rámci WebCentra. Všechny interakce mohou být vykonávány buď přes rozhraní WebCenter Suite, vlastní aplikace, Desktop Integration, či UCM GUI, a to včetně administrace. Ergo, přes pojmenování žádné omezení fakticky neexistuje (jediná oblast, která není explicitně vyjmenována, je Records Management, ale možná se skrývá v těch "dalších UCM komponentách"), což při porovnání cen UCM a WebCenter Suite nabízí velmi zajímavou variantu, že za trochu víc peněz může zákazník dostat kromě úložiště i robustní portálovou infrastrukturu.
  • BPEL Process Manager - toto omezení je naopak velmi citlivé: všechny koncové body procesů (tj. např. volané webové služby) musí být výhradně v rámci produktů dodávaných v rámci WebCenter Suite. To znamená, že při integraci s aplikacemi (EBS, Siebel) by se při využití BPEL musela dokoupit plná licence BPEL PM. Pro dokumentační procesy, s portálovým rozhraním ve WebCenter, je však omezená licence plně postačující (což je dobře, protože podobně laděné omezené licenci BPEL PM v rámci UCM chyběl právě článek GUI pro pracovní plochu BPEL procesů).
U UCM pak najdeme obdobně laděnou omezenou licenci na BPEL PM.

U IPM pak najdeme omezené licence na:
  • BPM Suite - pro budování screenflows procesů v rámci zpracování naskenovaných dokumentů
  • iAS - na jehož základech je od verze 11g IPM nově postaveno
V obou případech se tedy jedná o využití produktů na podporu vlastního IPM.

Texty pro WebCenter Suite jsou převzaty z této stránky. Všechny výše uvedená fakta mohou být v budoucnu dále předmětem změn.

No comments:

Post a Comment