Wednesday 27 May 2009

Conversion Server, Outside In, Inbound Refinery

Tyto termíny, které se váží v podstatě ke stejné funkcionalitě a stejnému kusu kódu, se velmi často pletou.

Dávno, ještě za dob před akvizicí Stellentu, byla detekována potřeba nabídnout konverze formátů (pozor! neplést s autorizovanou a neautorizovanou konverzí z listinné podoby na elektronickou či naopak) jako součást řešení správy dokumentů.

Primární motivací byla možnost konvertovat různé formáty do webově prohližitelných formátů (html, XML, PDF, TIFF), to jest možnost prohlížet výstupy s nejrůznější tlustých a mnohdy ne nejlevnějších klientských aplikací přímo z webu; samozřejmě často se jednalo o zjednodušený náhled (např. při konverzi trojrozměrného modelu vytvořeného v CADu do PDF se mohlo jednat jen o řezy jako je půdorys atp.)

Další motivací, při řešení správy multimediálního obsahu (Digital Asset Management), byla pak konverze na stejný formát o jiné velikosti (např. velká barevná fotografie je konvertována na 2 menší, které se zobrazují na firemních stránkách podle rychlosti připojení, černobílý formát pro tisk a thumbnail pro náhledy) či dokonce streaming (při správě zvukových souborů a zejména videí).

Pro tyto účely bylo vytvořeno několik modulů, z nichž ten základní se jmenoval Inbound Refinery. Postupem času se ukázalo, že o tyto moduly je zájem i jako o oddělené konverzní řešení (tam, kde existovaly DMS, které podobnou funkcionalitu nedokázaly nabídnout). Proto už za dob Stellentu bylo možné koupit Conversion Server jako samostatné řešení (přesto např. budete-li hledat dokumentaci, hledejte dokumentaci k Inbound Refinery). A to, že o něj byl zájem dokazuje počet formátů, ze kterých je dnes možné konvertovat – je jich více než 400. Přesný seznam najdete na tomto linku.

Pro mnoho klientů však bylo toto stále příliš. Např. v ČR bude díky Datovým schránkám a zejm. připravované novele Zákona o archivnictví velmi silná potřeba po konverzi do formátu PDF – konverzi do ostatních formátů však zákazník nejspíš nevyužije. Oracle proto přistoupil k dalšímu zjemnění a výsledkem byla technologie Outside In. Tato technologie není dodávána jako produkt, ale jako SDK – není ji proto možné koupit jako oddělené řešení, ale jen jako knihovnu, jenž se stane součástí řešení dodávaného našimi partnery. V případě zájmu proto prosím kontaktujte kteréhokoliv z lokálních partnerů Oracle dle Vašich preferencí.

Vzhledem k připravované novele se nabízí i otázka shody (compliance) řešení s normou (konkrétně se jedná o ISO 19005-1:2005, Electronic document file format for long-term preservation). Řešení je v plné shodě s touto normou (tj. výsledný formát splňuje nároky na formát PDF/A-1). K ověření shody se užívá nástroj Preflight od Adobe, který je k tomu asi nejlepším dostupným nástrojem. Výstup z ověření jednoho takového souboru vizte na přiloženém obrázku:



No comments:

Post a Comment