Wednesday 13 May 2009

ECM konference - první dojmy

Včera, od rána až do odpoledních hodin, proběhla v prostorách Městské knihovny v Praze každoroční Oracle konference na témata spojená s problematikou ECM, či jak se čím dál častěji objevuje, E2.0.

Zájem o letošní ročník byl podpořen vládní iniciativou eGON, zejména pak zákonem 300/2008 Sb., "O Datových Schránkách", jehož nabytí účinnosti je už skutečně za dveřmi.

V rámci konference jsme se pokusili mix informací, tj. od vysvětlení toho, o čem datové schránky jsou a jak se účinnost zákona postupně promítne do změn uvnitř organizace (zejména v prezentacích p. Michala Rady a p. Miroslava Šírla ze sdružení Co po nás zbude), přes popis řešení, jak jej vidí Oracle spolu se svými partnery (reprezentovanými p. Jaroslavem Lubasem ze společnosti Aplis), až po zkušenosti z implementace z konkretního běžícího projektu v resortu spravedlnosti (tuto přednášku představil p. Martin Bíkl ze společnosti CCA Group). Zařazení bloku o základních informacích se ukázalo jako velmi prozíravé, neboť tato část vyvolala nejvíce dotazů. Určitě na tom měl velký podíl i vstřícný a otevřený projev p. Rady, jehož přednášky ne náhodou dostaly nejlepší hodnocení. Případné zájemce o pokračování srdečně zvu na konferenci zaměřenou výhradně na téma Datových schránek, která proběhne 8. června v Hradci Králové a jíž je Oracle partnerem. Více o této konferenci naleznete na tomto linku.

Kromě Datových schránek jsme se však věnovali i dalšímu tématu, které bude mít brzy oporu v legislativě, a to Důvěryhodnému úložišti a dlouhodobé archivaci elektronických dokumentů (hlavní přednášku na toto téma přednesla paní Iva Celbová ze společnosti Sefira).

Téma Enterprise 2.0 nám z praktického hlediska příblížil náš kolega Andrew Gilboy a další kolega, Christian Hauser, nám pak ukázal, jak může vypadat nasazení při využití nástroje Oracle WebCenter Suite, jehož novou a poměrně zásadní verzi očekáváme během následujících dvou měsíců.

V poslední části jsme si pak ještě předvedli další novinky z E2.0 portfolia, a to Universal Online Archive určený ke zvládání velkých objemů dat (příklad byl demostrován na archivaci emailů), Document Capture, řešení pro digitalizaci a v neposlední řadě i využití produktu Information Rights Management při ochraně automaticky generovaných citlivých dat.

Ke konferenci se určitě vrátíme i v dalších týdnech.






























































Hodnocení jednotlivých přednášek



Celkem bylo účastníků 111

(1-nejhorší, 4-nejlepší)
Název, PřednášejícíPočet hodnotícíchSkóre
Transforming your legacy app. by bringing Web 2.0 and Compliance capability to the Enterprise with Oracle's Enter. 2.0 solutions, Andrew Gilgoy693,00
Moderní trendy správy a oběhu dokumentů nejen ve veřejné správě, Michal Rada723,46
Trendy a výzvy při práci a správě el.obsahu, Miroslav Šírl723,00
Datové schránky - problém nebo příležitost, Jaroslav Lubas, Jaroslav Zeman733,18
Příběh dokumentu od příjmu po vypravení přes datové schránky, Martin Bíkl732,78
Nasazení Oracle ECM technologií v úřadu veřejné správy, Iva Celbová713,01
Přístupný, čitelný moderní dokument - proč a jak?, Michal Rada653,42
Oracle WebCenter Suite - The Enterprise 2.0 Portal Platform, Christian Hauser542,96
Digitalizace dokumentů s Oracle Document Capture, Jiří Machotka523,25
Oracle IRM - zabezpečení podnikových reportů, Aleš Novák493,24
Jak uspořit náklady na archivaci emailů? Oracle UOA, Jiří Machotka443,36


Fotky z akce:








No comments:

Post a Comment