Wednesday 10 August 2011

Webcenter: zaměřeno na Business Mashup

Jakkoli využití termínu mashup není úplně nepřesné, mnohem trefnější nazvání pro to, co business mashupy dělají, by bylo implementace patternu Model-View-Controller, přičemž hlavním přínosem části dodané Web Centerem oproti témuž v "prostém" ADF je možnost změn v runtime režimu.

Vrstvu Model bude měnit administrátor. Zde se nejčastěji využívá SQL pro získání dat z databáze (Pozor! Webcenter využívá databázová spojení definovaná na úrovni Weblogic Serveru - pro jejich vytvoření je tedy třeba spolupracovat i s administrátorem WLS), nebo web services.

Vrstvu View mění uživatel, popř. power-user pro celou skupinu. Jejím úkolem, jak napovídá anglický termín, je zobrazit data v požadované formě uživateli. Uživatel si může vybrat z řady vizuálních komponent (jedná se o ADF Visualization Components), které jsou standardně dodávány - typicky, tabulkové přehledy, grafy apod, popř. z custom komponent vytvořených vývojáři na míru.

Business Mashups jsou mashupy v tom smyslu, že na jedné stránce umožní zobrazit data z více zdrojů. Každý z nich však pracuje s jedním zdrojem.

No comments:

Post a Comment