Wednesday 8 June 2011

DB Options - vylepšení celého řešení na úrovni databázové vrstvy, část 2.

Dnes dokončíme přehled options a další vlastnosti databáze, které mohou pomoci při práci s dokumenty.

SecureFiles jsou vlastností databáze 11g pro práci s nestrukturovaným obsahem ("dokumenty"). Při jejich užití je možné uložené dokumenty: deduplikovat (v případě vkládání stejného dokumentu se ukládá jen jednou), komprimovat a šifrovat (na rozdíl od Security Option se šifrují jen samotné dokumenty).

Oracle Text dokáže vytvářet fulltextové indexy. Pro jeho využití není nezbytné, aby se dokument ukládal do databáze (indexace probíhá proti souboru na disku). Při jeho využití není potřeba dokupovat index servery třetích stran (v dřívějších verzích Stellent spolupracoval s nástrojem Verity).

Oracle Data Guard je řešení pro synchronizaci mezi primární a záložní lokalitou. V případě ukládání dokumentů do databáze je možné dokumenty i metadata synchronizovat čistě touto technologií. Co zatím není možné, je využít option Active Data Guard, který dokáže záložní lokalitu využívat pro read-only dotazy. V současném nasazení je možné záložní lokalitu využít pro testovací či školicí prostředí (využívá "volný" výkon zbylý po synchronizaci).

Advanced Compression option umožňuje zmenšit obsah, který zabírají na disku - opět se vztahuje jak na dokumenty, tak na metadata. Její využití na dokumenty závisí do značné míry na ukládaném obsahu (MS Office dokumenty se komprimují dobře, PDF už mnoho neušetří), komprimace metadat může mít vliv při opravdu velkých projektech (desítky miliónů záznamů a více). Při těchto objemech už může být zajímavé i nasazení Hybrid Columnar Compression, která je k dispozici v Exadatě.

Co říci závěrem?
Databáze je jednou z vrstev ECM řešení a zejména u velkých řešení je dobré se zamyslet na celkovou architekturou a požadavky a nastavit využití databáze dle potřeb. Jedno ideální řešení určitě neexistuje, ale vždy je možné najít optimum pro konkrétní danou situaci.

No comments:

Post a Comment