Wednesday 23 March 2011

Přehled vlastností Oracle UCM, část 7., pár slov k URM

Dnes budeme pokračovat tam, kde jsme minule skončili. Máme již tedy hotovo:
  • odlišení 'records' a 'non-records'
  • přiřazení dispozičních pravidel
Samozřejmě, jelikož z každého pravidla existují výjimky, nabízí modul records management (RM) způsob, jak se s nimi vyrovnat - takovou výjimkou může být např. vedení soudního procesu, které může být značně nezávislé na skartačních lhůtách a jistě by zákazníka nepotěšilo, kdyby systém uprostřed procesu smazal důležité svědecké důkazy. Tyto výjimky (angl. disposition holds, nebo 'freezes') umožňují vytvořit nad každou položkou jakýsi 'zámek', který ji vyloučí z provedení dispozičních pravidel.

Poslední vlastností, o které se z modulu RM zmíním detailně je audit. Vzhledem k tom, že records management reaguje často na požadavky dané zákonem, nezřídka musí pro případný audit doložit nejen položku a obsah, ale také to, kdo s položkou jak pracoval - včetně seznamu uživatelů, kteří na položku nahlíželi. Samozřejmě, audit v RM je rozšířením standardní funkcionality nabízené Content Trackerem. Jedná se hlavně o tvorbu reportů zaměřených na úlohy spojené s modulem RM.

UCM RM vs URM?
Nyní uděláme malou odbočku na Universal Records Management (URM) - máme-li modul RM v UCM, k čemu ještě potřebujeme produkt Universal Records Management?

1. federovaný records management
URM je schopno provádět centrální nastavení RM politik a díky technologii adaptérů (které je třeba každý zalicencovat!) vynucovat tyto politiky nad řadou úložišť. K dnešnímu dni existují adaptéry pro:
  • UCM
  • filesystem
  • SharePoint
  • Documentum
  • FileNet
  • Symantec Enterprise Vault
  • a pak generický adaptér pro .NET a Java umožňující napojení na další úložiště
2. správa fyzického obsahu
URM má také modul pro správu fyzického obsahu. Při práci s fyzickým obsahem (listinné dokumenty či jejich celky jako šanony, ale také fyzická média jako CD-DVD obsahující elektronický obsah, atd.) je třeba podporovat některé další scénáře: obsah je buď 'někde uložen' nebo si jej 'někdo vypůjčil', bylo by vhodné, aby systém uměl sledovat naplněnost skladovacích prostor, atd. Základní myšlenkou je však to, aby hlavní vlastnosti RM, tj. dodržování skartačních lhůt a audit bylo možné nastavit a monitorovat na jediném místě, a to bez ohledu na typ položky.

3. licenční omezení
Aby vše nebylo tak jednoduché, připravil nám product management URM ještě jeden rébus - UCM RM je totiž možné použít v konfiguraci RM modulu 'Minimal' nebo 'Typical'. Bohužel však není nikde specifikováno, které features jsou součástí těchto konfigurací a které nejsou. Věřím, že se jedná zejména o speciální vlastnosti nutné pro DoD certifikace (např. tzv. "klasifikace", což je rozšíření standardních bezpečnostních mechanismů).

V zásadě bych se proto při výběru zda na records management použít URM či jen UCM RM držel hlavně prvních dvou výše zmínených kritérií.

No comments:

Post a Comment